Mills táblázat 
a varasodás inkubációs (lappangási) időtartamának kiszámításához. 

Alma és körte növényvédelmi technológiája. alma, körte

(technológia a képre kattintva érhető el)

Az alma és körte  növényvédelmét meghatározó problémák:
- varasodás (kép) és a lisztharmat (képek: 1, 2 )
- bimbólikasztóbogár, almamoly (1, 2) almailonca, aknázómolyok, sodrómolyok, poloskaszagú darazsak, levéltetvek (zöld almalevéltetű, almalevélpirosító ) kaliforniai pajzstetű , vértetü  és atkák (kép 1, 2) a károsítók részéröl. 
A körte sajátos kártevői a körtelevélbolha, hajtáshervasztó darázs és a körte gubacsatka. Helyenként a recés levélpoloska is károsít. A tüzelhalás mint új kórokozó elleni védelem komplex odafigyelést kíván, tisztán vegyi eszközökkel nem megoldható. 

Szőlő növényvédelmi menetrend.
A szőlő növényvédelmének a gerincét a lisztharmat, peronoszpóra helyenként a szőlőorbánc és a szürkepenész jelenti. A kártevők sorából a szőlőmoly, szőlőilonca, szőlőlevélatka, szőlőgubacsatka, zöld cserebogár okozhat gondot.

 

Istánnffy-Pálinkás táblázat  peronoszpóra lappangási idejének kiszámításhoz.

Szõlõ és a gyümölcsösök gyomirtása

 meggy, cseresznye

A legfontosabb feladat a virágfertözö monilia elleni hatékony védekezés, majd késöbb a különféle levélbetegségek pl.sztigminás, blumerillás levélfoltosság elleni permetezések. A kártevök sorából a levéltetvek és a cseresznyelégy (képek) okozza a legnagyobb problémát.

levéltetvek elleni védekezések, paprika védelme

Termesztés technológiák:

 Kárpátia paprika,  görögdinnye

 őszibarack

Az őszibaracknál már korán, fakadástól fokozott gondot kell fordítani a tafrinás levélfodrosodás (képek: 1, 2 , fertőzött gyümölcs )majd később  levélbetegségek ill. föleg a kopaszbarackoknál a lisztharmat elleni permetezésekre. A kártevők közül a levéltetű, keleti gyümölcsmoly, barackmoly (kép 1, 2) és esetenként az atkák jelentenek problémát.

Feromoncsapdák
(kártevők előrejelzésre, befogására) 

 emailen rendeléssel itt

 kajszi

A virágfertőző monilia a kajszit is károsíthatja, ha virágzáskor csapadékos az időjárás. A későbbi védekezések levélbetegségek, a gnomóniás levélfoltosság és a sztigmina ellen irányuljanak. Egyes években varasodás is fertőzhet illetve az ág- és koronaelhalás azaz "gutaütés" okoz gondot. A kártevök közül a gyümölcsmolyok, sodrómolyok és a levéltetű ellen kell védekezni..

platán csipkéspoloskaPlatán védelmére:

 

 

platán csipkéspoloska ellen

 szilva

A szilva sajátos kórokozója a polisztigma vagy vörösfoltosság, ez mellett a virág- és gyümölcsfertőző monília okozhat súlyos terméskiesést. A szilva fontosabb kártevöi a szilvadarázs (kép 1, 2), szilvamoly, levéltetü és a pajzstetü.

Raktári kártevők (képek)
aszalvanymoly, babzsizsik, készletmoly, lisztmoly

 ribizli, köszméte

A ribiszke korai, fakadás utáni kártevője a levéltetű, míg a köszmétét a levéldarazsak álhernyói rághatják tarra. Az üvegszárnyú ribiszkelepke is jelentős terméskiesést okozhat. A kórokozók közül az amerikai lisztharmat, ribizkerozsda és levélfoltosságok jelenthetnek problémát.

A szerek hatásmechanizmusokról röviden és egy különleges hatóanyagról bővebben (azoxistrobin).

 

 

 

A javasolt növényvédő szerek beszerezhetök országszerte a  Gazdaboltokban és Mezögazdasági Áruházakban.

 
Kapcsolat: email cim