Paprika (étkezési, fűszer és pritamin) növényvédelme

 

Talajfertőtlenítés vetés vagy palántázás előtt

Force 10 CS  1 l/ha teljes talajfelület kezelése esetén  vagy 0.5 l/ha vetőgépre szerelt eszközzel a sorokba kijuttatva

Force 1.5 G  5-10 kg/ha     20,5 és 0,5 kg-os kiszerelésben kapható

 

Gyomirtás:

Medallon prémium 3 – 5 l/ha a paprika kelése előtt néhány nappal totális gyomirtásra. Minden zöld növényi részt elpusztít, de a talajra kerülve gyorsan lebomlik.

Keléstől virágzásig:

Baktériumos betegség ellen csapadékos vagy nagy harmatokkal, reggeli ködökkel járó időjárásban 2- 4 leveles állapottól.

- rézhidroxid, rézszulfát, rézoxid hatóanyagú szerek 3 - 4 alkalommal ismételve.  A peronoszpórafélékhez tartozó pítiumos palántadőlés fellépése esetén  a réztartalmú Ridomil Gold Plus ad hatékony védelmet.

 

Vetési bagolypille lárvák:

éjszaka jönnek a talaj felszínére, nappal csak a lerágott növényekkel találkozhatunk. Esti órákban érdemes ellenük védekezni, amikor már előbújtak.

     Szerek: Karate Zeon

Levéltetvek (és ezzel a vírusok) elleni védekezés:

- Actara 25 WG 80 - 120 g/ha a levéltetvek megjelenésekor, tenyészidő első felében javasolt 2-4 hét hatástartamot biztosító felszívódó szer

- Chess 25 WP  0.6 kg/ha speciális hatásmódú, a tenyészidő második felében javasolt  felszívódó szer megkíméli a hasznos levéltetű pusztítókat és a méheket.

 

Palántázott paprika esetén érdemes kiültetés előtt beöntözni a tápkockákat vagy felszívatni a tálcában nevelt palántákat az Actara 0,1 - 0,2 %-os oldatával. A palántákat 3-4 hétig védi szívó és rágó kártevők, beleértve a drótférget is, ellen.

Virágzástól:

A legtöbb gombabetegség ellen kiváló hatékonyságú az Amistar. Új hatóanyag és új seprő jól seper. A hatásspektrumában a lisztharmat, alternária, szürkepenész és rizoktónia is benne van. A gombaölő hatáson túl különleges fiziológiás hatása révén egészségesebb állapotban tartja a lombozatot. Növeli a szénhidrátok beépülését, ezáltal emeli a termés mennyiségét és minőségét. Felhasználási javaslat:

 - Amistar  0.75 l/ha  kétszer 10 – 14 naponta kipermetezve, de jó eredményeket adott a csökkentett 0.5 l/ha - os dózis  3 x 8 – 10  naponkénti permetezéssel virágzás, kötődés dőszakában.

A paprika virágja különösen csapadékos időben vagy öntözés esetén könnyen fertőződhet alternáriával, botritisszel ami virághullást, csőkezdemény fertőződést, lehullást, torzulást okozhat majd éréskori kifakulást eredményezhet. Mindezt megelőzheti Amistar alkalmazásával.

(Az Amistar széles hatásspektrumát, különleges stimuláló hatását érdemes kihasználni hagymában, fokhagymában, uborkában paradicsomban, dinnye és tökfélékben. )

 

Virágzást követően levélbetegségek (lisztharmat, feoramuláriás levélfoltosság)  ellen:

Topas 100 EC 0,5 l/ha + Dithane Neotec 2 kg/ha levélbetegségre.

 

 

 Nyár második felében:

Bagolylepke, kukoricamoly károsításra számíthatunk, érdemes feromoncsapdás rajzás megfigyelést alkalmazni a szerek megfelelő időzítéséhez. A termésbe férkőzött lárvákat már nehéz elpusztítani. Meg kell előzni berágásukat.

Match 050 EC  0.6 l/ha  a lárvák kelésének kezdetén kipermetezve mint kitinszintézist gátló szer, vedléskor pusztítja el őket. A hatása tartós a kezelt felületen. Erős, hosszantartó rajzás esetén jobb hatást ad a Karate Zeonos kombinációja. Gyors taglózó és tartamhatás egyszerre.