Karpatia F1

elsősorban korai termesztésre és exportra !!

Az elmúlt években aki a paprikára tett nem választott rossz növényt. Növekvő termelési kedv jelentős árutöbbletet eredményezett, a fólia alatt megtermelt paprika mennyiség részben a kieső szabadföldi termést pótolta részben a növekvő exportot elégítette ki. Napjainkban –különösen a nyári hónapokban- már jelentkeznek a túltermelés jelei. Várhatóan a paprika termesztés is átalakul a közeljövőben a paradicsomtermesztéshez hasonlóan. Kialakul a specializáció a hosszúkultúrás egy növényt termelők és a piaci résekre (korai magas ár ) termelők csoportja. Azoknak a figyelmébe ajánljuk új fajtánkat a Karpatia-t akik a darabos piaci árat célozzák meg és árbevételüket a kilós paprika megjelenése előtt realizálni szeretnék.

Újdonság a fehér paprikák között.

Új színfoltja lehet a paprika termesztésnek a következő években a Karpatia F1. Nem hasonlítható a most piacon lévő fajtákhoz jelentős eltérés tapasztalható növekedési erélyében termésképzésében és habitusában is. A különbség jelen esetben új lehetőséget biztosít jól irányított termesztésben egy magasabb árbevétel eléréséhez és az élesedő piaci harcban egy kis verseny előny szerzéshez.

A fajta legfontosabb tulajdonságai:

Legkorábbi, legfehérebb színű, rövid ízköz, széles vállú (kiváló export árú alap)

Legkorábbi: Generatív jellege miatt ma a piacon lévő fajták közül a legkorábban virágzik és a leggyorsabban nevel termést. Az első két- három szedésnél a legnagyobb darabszámot adja a 6-10-es és 5-8-as kategóriában és a legmagasabb korai bevételt a darabos értékesítésben. A hagyományos fajtáknál egy héttel korábbi, termesztésével jelentős extra jövedelmet érhetünk el a tavaszi kultúrában.

Legfehérebb: A korai termesztésben fényszegény körülmények között, vagy a talaj túlzottan magas N tartalma miatt sok paprika halványzöld színű lesz. Karpatia színe tavaszi ültetésben a legsötétebb időszakban és kedvezőtlen talaj viszonyok mellett is fehér marad így a korai darabos értékesítésben kitűnik fehérségével a piacon lévő fajták között.

Rövid ízköz: Rövid ízközének köszönhetően a termesztésénél jól átszellőztethetők a sátrak, kedvezőbb a kötés és a mikroklíma valamint a kevesebb tekeréssel jelentős kézi munka takarítható meg. Karpatia ízköze rövid, a növény magassága ültetés után három hónappal 30-40 cm-rel rövidebb mint más hagyományos fajtáké.

Széles váll: A fajta előnyös tulajdonsága a rossz fényviszonyok között is széles vállú terméseket nevel. Ennek köszönhetően az export árú osztályozásnál a vállméret alapján a termés válogatása egyszerűbb, több az azonos osztályú árú, kevesebb a kieső termés.

Karpatia F1 jellemzése:

Folytonos növekedésű, elsősorban korai fóliás és üvegházi termesztésre javasoljuk. Termesztése novembertől-március végéig tartó ültetéssel eredményezi a legnagyobb árbevételt. Generatív fajta, erős lekötődésre hajlamos így a tenyészidőszak alatt folyamatosan figyelnünk kell a megfelelő lomb- termés arányra.

Szára erős metszés nélkül elterülő, növekedési erélye közepes. Levelei szélesek, középzöld, enyhén hullámos szélűek.

Kiválóan köt a téli fényszegény és a hideg időszakban valamint a tavaszi erősödő fényviszonyok mellett. A fényviszonyok javulásával generatív jellege egyre jobban kidomborodik, ezért folyamatos tápanyag utánpótlást igényel az extra termés kineveléshez.

A legkorábbi termésképzésű fajta ennek köszönhetően nagy a korai terméshányad, más fajtákhoz képest, jelentős bevétel növekedést eredményez az első szedéseknél.

Bogyói felállóak, majd az érés során oldalt álló és csüngő lesz, színe fehér. Felületük sima, fényes, arányos háromszög alakú. A bogyó kocsánya egyenes vagy kissé hajlott az ízesülésről könnyen leválasztható, jól pattan. Húsa vastag, ropogós, tömör, az érett bogyó esetében általában 6 mm, az erek száma három. Vastag húsának köszönhetően a szállítást jól tűri, és tömegét a hagyományos fajtáknál hosszabb ideig megőrzi, így a kereskedők is szívesen választják. Íze kellemes, hagyományos fehérpaprikára jellemző.

Trükkök, tanácsok a Karpatia F1 termesztéséhez: