Szőlő növényvédelme 

A kártevők elleni preciz védekezésnél különösen fontos a rajzásmenet megfigyelése és ennek ismeretében a permetezés pontos idejének meghatározása. A rajzásmegfigyelésre jól használható a  Csalomon feromoncsapda családot. Az eltérő hatásmechanizmusú rovarölőszerek rajzásmenet szerinti időzítéséhez itt talál segítséget.

Fehér és kék szőlőfajták betegségérzékenységéről itt tájékozódhat. Szőlő gyomirtásáról itt tudhat meg többet. Klikk
 

Szőlővédelmi technológia

A következőkben javasolt permetezési  idöpontok csak tájékozodási pontként szolgálnak, hiszen minden év más és más, a régen leírt 14-21 napos permetezési fordulókat csak átlagos vagy inkább száraz években lehet tartani. Sok csapadék és intenzív hajtásnövekedés esetén akár 7-10 napra is rövidíteni kell a permetezések között eltelt időt. A Quadris új hatóanyagcsoport tagja, részletesebb információkat  itt talál róla. A Quadris Max a már jól ismert folpet hatóanyagát is tartalmazó kombinációja.

Kórokozók ellen

1. előző évi erős lisztharmat fertőzés esetén már fakadás után közvetlenül permetezni kell.

A Thiovit Jet ebben a korai időpontban magas dózisban a levélatkák elleni védelemre is engedélyt kapott. Két legyet egy csapásra lehet most ütni a Thiovit Jettel.
                                                        Thiovit Jet 10-12 kg/ha vagy 1 %-os koncentráció

2. május középső dekádja 10-20 cm-es hajtáshossznál)

                                            Thiovit Jet     5,0 kg/ha + mankoceb hatóanyag (pl. Dithane, Manzate, Vondozeb stb.)

10 C felett napi középhőmérséklet és csapadék vagy erős harmatok esetén a Thiovitot kombinálni kell Dithane, Vondozeb vagy más peronoszpóra elleni kontakt hatásmódú szerrel. A lisztharmat elleni a védekezéseket korábban kell kezdeni mint peronoszpóra ellen, mert a kórokozó a rügyekben telel micéliummal így már   fakadásnál jelen van. A kleisztothéciumok, áttelelőképletek, ha áttelelnek a spórás fertőzés korábban bekövetkezhet mint a peronoszpóra fertőzés.

 

2. május utolsó dekádja, fürtmegnyúlás időszaka. A hó vége felé közeledve nagyon fontos, hogy felszívódó hatóanyagú szerekkel védekezzünk mert már kevés csapadék esetén is késve történhet a csak megelőzésre alkalmas kontakt szeres védekezés. Ahogyan eső után köpönyeg, úgy kontakt szer sem véd eső után a bekövetkezett fertőzéstől. Megelőző és gyógyító hatóanyag kombináció szükséges a későbbi kellemetlen meglepetések, olajfoltok megjelenése, elkerülésére. Az intenzív hajtás- és levélnövekedés indulásakor naponta jelentős új védtelen felület képződik. Ezért is indokolt felszívódó szer használata ebben az időszakban.
Lisztharmat ellen, okulva a 2001-es évből itt már mindenképpen a felszívódó hatóanyagú szert mint a Topas-t alkalmazzunk.

Ridomil Gold MZ        2,5  kg/ha vagy 0,25 %-os permetlé
Topas 100 EC   0,25  l/ha vagy 0,03 %-os

 
3. A szőlő virágzás időszakában mindhárom, peronoszpóra, lisztharmat és szürkepenész, kórokozó ellen egyaránt  hatásos szert kell használni.
                                            Quadris Max 1,5 -2 l/ha (lisztharmat érzékeny fajtánál kiegészítve 3 kg/ha Thiovit Jettel)

4. 8-10 nappal később:
Pergado F 2-2,5 kg/ha dózisban + Topas 100 EC 0,25 l/ha.
A Pergado F új felszívódó hatásmódó hatóanyag folpetes kombinációja peronoszpóra és szürkepenész ellen.


5. V
irágzás vége, bogyónövekedés kezdetén kb. 7-12 nappal az első Quadris Max után)
                                            Quadris Max 2 l/ha (lisztharmat érzékeny fajtánál kiegészítve 3 kg/ha Thiovit Jettel)

6. 8-10 nappal később: Pergado F 2-2,5 kg/ha dózisban + Thiovit Jet 3-5 kg/ha

7. 8-12 nappal később
                                            Quadris Max 2 l/ha (lisztharmat érzékeny fajtánál kiegészítve 3 kg/ha Thiovit Jettel)
Fontos tudni, hogy a Quadris nem csak gombaölő szerként hatékony, hanem fiziológiás hatása révén fokozza a cukortermelést, ezáltal magasabb mustfokkal szüretelhetjük szőlőnket és jelentősen javíthatjuk a vesszők telelőképességét.
 

8. Ezt követően remélhetőleg már elegendő peronoszpóra ellen a kontakt hatóanyag, de lisztharmat ellen még szükséges
    a felszívódó hatóanyagú Topas 100 EC. Több napos eső után azonban felszívódó szerre van szükség peronoszpóra ellen is..
                                              Ridomil Gold Plus           4,0 kg/ha
                                              Topas 100 EC                  0,3 l/ha

9. és további védekezésekre már általában elegendök a kontakt szerek, peronoszpóra ellen alkalmazzunk réz készítményeket, lisztharmat ellen kén tartalmúakat.
    2 -3 további permetezéssel biztonságosan évet biztosíthatunk szőlőnknek

                                             Neoram 37.5 WG 2.0 kg/ha
                                             Thiovit  Jet             3.0 kg/ha
   (De lisztharmatra érzékeny fajtákban még szükség lehet Topas + Thiovit kombinációra is)

    A szürkepenész elleni védelem nem az ellene hatékony szereknél kezdödik, hanem a fürthigiénia biztosításával. A fertőzés csak sebzéseken, mikrorepedéseken át történhet, ezért alapvető fontosságú hogy biztosítsuk a bogyók bőrszövetének épségét.
    A bőrszövet különféle sérülések hegesedése vagy parasodása következtében rugalmatlanná válva könnyebben megrepedhet. A heggesedés megtörténhet az atkák szívogatása nyomán vagy már minimális bogyó lisztharmat fertőzés esetén is. A legnagyobb fertőzési felületet természetesen a szőlőmolyok második nemzedéke nyitja a bogyók megrágásával. A szőlőmolyok elsö nemzedékénél még 1-3 lárva/fürt esetén sem okoz nagy gondot, de a második nemzedéknél már egyetlen lárva fürtönként súlyos terméskiesést jelenthet mert utat nyit a szürkepenész fertőzésnek. A fürtön egyetlen sérült bogyóról elinduló szürkepenész fertőzés már tönkreteheti.
    Ezért a szürkepenész elleni védekezések a szőlőmolyok, lisztharmat és atka elleni hatásos védekezésekkel kezdödnek. Nagyon fontos, hogy virágzás idején olyan hatóanyag, mint az azoxistrobin (Quadris Max) alkalmazzunk, amely védelmet nyújt a szürkepenész ellen.

Nyár végén, augusztus 2. felében a csapadékos időszak előtt a várakozási idők betartásával célzottan védekezhetünk a szürkepenész ellen

Chorus 0,4 -0,5 kg/ha -al.

A Chorus ideális indítószere az almásoknak pirosbimbós állapottól varasodás ellen illetve a csonthéjasok virágfertőző moniliája ellen virágzás kezdetétől. Szőlőkben a szürkepenész elleni védelem zárószere.

 

 Kártevők ellen:

                                                 Növényvédőszer   dózis ( l,kg/ha vagy 1000 l permetléhez)

1.permetezés      szőlőlevélatka, szőlőgubacsatka a rügyekben telelnek át, ezért fakadás után szinte azonnal védekezni kell ellenük mert a hajtások képtelenek fejlődésnek indulni. Rövid ízközök, kicsi, fejletlen levélkék jelzik a levélatka szivogatását, míg a gubacsatkát a piros szinű kidudorodó levélrészek. Ellenük javasolt növényvédő szer:

                                               levélatka ellen: Thivit Jet  fakadás után, 2-3 leveles állapotban 1 % koncentrációban vagy 10-12 kg/ha dózisban

                                               levél-ésgubacsatka ellen: Vertimec   0,075 % vagy 0,75 l/ha

2. szőlőmoly 1. nemzedéke elleni    védekezés
    A szőlőmoly rajzását érdemes feromoncsapdával figyelni, a tömeges rajzást követő 10-12. napon
    várható a lárvakelés kezdete. Ekkor kell védekezni hosszabb hatóidejű szerekkel mint a
                                   Karate Zeon 0,25 l/ha
   A szőlőmolyok rajzása elhúzódhat, különösen szőlős vidékeken, ezért ezeken a területeken indokolt lehet 10-12 nappal később egy második permetezés.

3. Szőlőmolyok 2. nemzedéke ellen, általában június 2. felétől, már alkalmazhatjuk a tartós hatású kitinszintézisgátló és juvenilhormon kombinációt a
                                   Affirm  1,5- 2 kgl/ha dózisban

                                   
Erős rajzás esetén, tűzoltásszerű bevatkozásnál kombinálható a Karate Zeon 0,25 l/ha-al.
.