Őszibarack növényvédelme  
 

 Az őszibarack egyike a legfinomabb gyümölcseinknek, de sokféle kárositó tényezővel kénytelenek vagyunk osztozkodni rajta. A legtöbb problémára hatékony permetezőszereket alkalmazhatunk, de az ágelhalást okozó kórokozók ellen ezek sem elegendők önmagukban. Az elhalásokat gomba (Cytospora cyncta) és baktérium (Pseudomonas syringae) okozza. A hidegre nem érzékenyek, ezért a fák már igen korán fertőződhetnek a különféle sérüléseken, nyitott szöveteken keresztül. A korai metszést lehetőleg kerüljük, várjuk meg vele a fáink fakadását, a nedvkeringés beindulását, hogy metszés utáni sebgyógyulás minél gyorsabban végbemenjen. A láthatóan felesleges vesszőket távolítsuk el még nyáron, ne tároljon bennük a fa energiát feleslegesen és a sebzések még a lombhullás elött behegedjenek.

Kórokozók ellen

0. őszi rezes lemosó permetezés  lombhullás után  Bordói lével a levélripacsok lezárására valamint  a téli fagyrepedéseken keresztül történő fertőzések mérséklésére. A repedések mértékét és számát csökkenti a törzs és ágak fehérre meszelése, mert a fák napos oldala kevésbé melegszik fel a téli fagyok közepette. A napos és árnyékos oldal hömérséklet különbsége így kisebb lesz, kevésbé képződik kéregrepedés.

1.Tavaszi lemosó permetezés rügypattanás elött (2007-es megfigyelés, hogy aki januárban-februárban alkalmazott rezet, ott kisebb mértékű volt a tafrina fertőzés. A tafrina 0-5 C között már feléled és befertőzi a rügyeket. A kis levelek már fertőzötten bújnak elő a rügyekből.)

                                                   2 %-os Bordói lé  vagy más rézkészítmény (ha 5 C napi középhőmérsékletet elérjük)

2. Fakadás után a rügyek kizöldülése és egérfüles állapot között tafrinás levélfodrosodás ellen.

.  Bravo     2,5 l/ha   (250 ml 100 l vízben)
 A Bravo erőteljes kontakt hatásmódú növényvédöszer, amely kivételes esőállósággal rendelkezik. A lisztharmaton kívül szinte minden kórokozó gomba ellen hatékony ezért ideális választás a fáink védelmére ebben a korai kis lombfelületű időszakban.
 
 

3. Átlagosan 7 - 8 nappal később:

  A Score felszívódó készítmény, előnye hogy az új növekményt is védi a fertöőésektöl ellentétben a kontakt szerekkel, amelyek csak a kipermetezés helyén hatékonyak  és nem esőállóak. A tafrinás levélfodrosodás ellen hiperérzékeny többnyire kopaszbarackféléknél ajánlatos keverni kontakt szerrel pl. a Bravoval.
                                                    Score 250 EC 0,25 l/ha   (25 ml 100 l vízben)

4. Tafrina számára kedvező 4-14 CO átlaghőmérséklet és csapadékos időjárás esetén 7 - 8 napra újból . Kombinációs partner mint az előző védekezésnél.

                                                   Score 250 EC 0,25 l/ha (25 ml 100 l vízben)

5. Továbbiakban kontakt készítményekkel pl. Bravo, Merpan védekezhetünk a tafrinás levélfodrosodás ellen, de 15 C napi középhőmérséklet alatt  továbbra is a felszívó Score-t használjuk.
 

6. Lisztharmat és levéllikasztó (sztigmina) gombák ellen:
                                           Topas 100 EC     0,5 l/ha     (50 ml/100 l víz)
                                   vagy csak lisztharmat ellen a Thiovit Jet         3-5 kg/ha     (30-50 dkg/100 l víz)

 

Kártevők ellen:

1.Rügypattanás után de még virágzás előtt keleti gyümölcsmoly és barackmoly hernyói
   valamint a már kikelt levéltetü ösanyák és pajzstetvek ellen
                           Karate Zeon       0,3 l/ha

2.Virágzás után
                           gyümölcsmolyok ellen Insegar 0,3-0,4 kg/ha (kiszerelése 0,6 kg/doboz) integrált technológiákban (csak a moly kártevőkre hat)
                           vagy a Karate Zeon     0,3 l/ha, amely széles spektrumú általános rovarölő szer
                           vagy Judo 1-1,5 l/ha, amely szintén széles spektrumú általános rovarölő szer
                            

Levéltetvek ellen védekezhetünk a zöld Chess 25 WP 0,4-0,6 kg/ha-os dózisával zöld technológiában vagy használjuk a sárga besorolású Actara 25 WG 100 g/ha dózisát. A viaszos levéltetűfajok ellen csak az Actara ad védelmet nedvesítőszerrel, pl. Silwet, kiegészítve.
 

 

Figyelem: az Actara új hatóanyag család tagja, a neonikotinoidok közé tartozik. Különösen hatékony levéltetvek, liszteske, tripsz és burgonyabogár ellen. Felszívó hatóanyagú és igen hosszú 2-4 hetes hatástartamot biztosító, humán szempontból alacsony kockázatú termék. LD50 5000. Alkalmazható zöldség és dísznövények valamint almatermésűek és őszibarack védelmére. Kiszerelése 4 és 40 g.

Gyomirtás: Dual Gold 1,6 l/ha dózisban, még a gyommentes talajra kipermetezve. Bemosó csapadék után több hónapos védelmet biztosít a magról kelő fűfélék ellen, de ebben a dózisban több kétszikű gyomfaj pl. disznóparéj, libatop kelését is gátolja. Az 1,6 l 10 000 m2 kezelt területere vonatkozik.

Évközben a Medallon prémiumot használhatjuk mint totális gyomirtószer. Használata során vigyázni kell, hogy ne kerüljön az őszibarack leveleire, fiatal 1-2 éves vesszőire.

Bővebb szer információk  ITT.