Meggy, cseresznye védelme

 

1. rügypattanáskor rezes permetezés Bordói lé 2 %-os oldatával vagy más rézszulfát, rézhidroxid hatóanyagú szerrel a monília és levéllikasztó gombák ellen

2. virágzás kezdetén még fehérbimbós állapotban virágzáskori monília ellen alkalmazandó a nagyszámú üzemi kezelésben is kiváló eredményt adó


                                                    Chorus  0,25 kg/ha-os dózissal vagy 1 tasak (3 g) 10 l vízhez

3. Fővirágzás-sziromhullás között időszakban, de legkésőbb 7-10 napra szükséges monília ellen a
                                                     2. Chorus újra

A 3. kezelés akkor válhat indokoltá monilia ellen, ha újabb 7-10 nap elteltével még mindig hüvös, csapadékos az idöjárás és nem fejezödött be a virágzás. A védekezés történhet újra Chorussal de itt már szóbajöhet pl. a Topas 100 EC is. A Topas hatékony a cseresznye blumeriellás levélfoltosság illetve a sztigminás levéllikacsosságot okozó gomba ellen.

Meggyesekben csapadékos időszakban károsíthat a goeospórium, amely ellen preventíven még tünetmenetes időszakban lehet eredményesen védekezni pl. Topas 100 + Dithane Neotec kombinációval.

Szüret után is fontos, hogy ne hagyjuk magukra letermett fáinkat. A leveleket lehetöleg tartsuk minél tovább a egészségesen a fákon. Legalább egyszer védekezzünk Topas 100 EC + Dithane M45 kombinációval a korai lombvesztés megakadályozására és a szüretelési sebzések lezárására.

Levéltetvek ellen   sziromhullás után közvetlenül védekezzünk hogy felszaporodásukat még idöben meggátoljuk, a
Judo
  1,5 l/ha adagjával (1,5 dl/100 l víz) vagy  
Actara  250 g/ha  illetve kb. 4 g/12-15 l vízhez
Későbbiekben észlelésük esetén szükséges újabb kezelés.

Aknázómolyok ellen: Actara 4 g 10 l vízben (aknázómolyok egyre több meggyesben okoznak komoly lombvesztést)

Cseresznyelégy ellen az elhúzódó rajzása miatt a védekezést nehéz pontosan időzíteni.

A rajzás sziromhullás után már elkezdődhet és akár 4-6 hétig is elhúzódhat, ezért a tartósabb hatású szerek szükségesek.A cseresznyelégy rajzása nyomonkövethető ragasztóanyaggal ellátott sárgalap csapdákkal, amelyeket a fa déli napos oldalára kell kihelyezni. Az első legyek fogását követően kell megkezdeni a permetezéseket. Sokáig a Basudin 600 EW volt az egyik legjobb lehetőség, de az elmúlt évben sikerült igazolni az Actara hatékonyságát is, így ma már az aknázómolyok elleni dózis alkalmazva jó eredményeket érhetünk le cseresznyelégy ellen is.

Actara 30 g/100 l (14 nap é.eü)

vagy éréshez közeledve Karate Zeon 0,3 l/ha (3 nap é.eü)

 

A cseresznyelégy telelése kapcsán felmerült egy speciális lehetőség, a talajfertőtlenítés, alkalmazása. A talajban telelő bábokból kibúvó legyeknek ki kell jönni a talajból. Amennyibben a talajba jól gázosodó, hosszú hatástartamú talajfertőtlenítőt keverünk pl. Force 1.5 G, akkor az megtizedelheti a kirajzó legyeket. A megoldás ott jöhet szóba, ahol a fa koronája alatt forgatják a talajt. A virágzás után már bekeverhető a Force 1.5 G.

Javalaslatban leírt növényvédőszerekröl részletesebb információ ITT.